Razstava Tina Dobrajc: Velika dekleta ne jočejo

Divide Et Impera, 2017, 290cm x 390cm
Divide Et Impera, 2017, 290cm x 390cm

Vabimo vas na odprtje razstave Tine Dobrajc, Velika dekleta ne jočejo, v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac, v petek, 19. maja 2017, ob 19. uri.

Umetnico in njeno delo bo predstavil kustos razstave Miha Colner. Razstava bo na ogled do 10. septembra 2017.

Domača umetnica Tina Dobrajc na samostojni razstavi z naslovom Velika dekleta ne jočejo v nekdanji samostanski cerkvi predstavlja novejša slikarska in večmedijska dela, s katerimi se dotika aktualne politične stvarnosti, narodove mitologije in vprašanj družbenega spola. Na platnih v kombiniranih tehnikah upodablja imaginarne prostore in prizore, ki služijo kot metafora za vsakdanje pojave v svetu, ki jo obdaja in zaznamuje.

Fotografija: Divide Et Impera, 2017, 290cm x 390cm, Cena: 10.000 EUR

Oglejte si umetniška dela Tine Dobrajc

Predstavljena dela so svojstvene alegorije aktualnega trenutka in jih je moč brati tako partikularno kot univerzalno, saj se nanašajo na lokalno kakor tudi globalno družbenopolitično situacijo. Na eni strani se umetnica dotika vprašanj nacionalne in kulturne identitete, ki danes postaja vse bolj vroča tema javnih diskurzov držav stare celine, na drugi strani pa se osredotoča na vlogo žensk v teh družbah, ki so razcepljene med željo po ohranjanju tradicije in neizbežnostjo napredka. Ideja po ohranjanju obstoječega (blago)stanja za sabo namreč povleče številne posledice, ki so pogosto v nasprotju z izborjenimi pravicami različnih družbenih skupin. Dela Tine Dobrajc se zato pogosto napajajo na izbranih fragmentih vsakdanjika, vendar v svoji popačenosti, absurdnosti in ironičnosti postajajo mračni pričevalci nekaterih najbolj ključnih družbenih pojavov danega trenutka.

Tina Dobrajc (1984) je diplomirala in magistrirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Od leta 2011 deluje kot samostojna ustvarjalka na različnih področjih likovne umetnosti, v svojem delu pa se osredotoča na vprašanja vloge žensk v družbi, družbene (ne)enakosti in nacionalnih identitet in iz tega izhajajočih ikonografij. Živi in deluje v Škofji Loki.

Poletni delovni čas Galerije Božidar Jakac: torek–nedelja od 9.00 do 18.00 ure. V juliju in avgustu bo galerija med vikendi odprta do 20.00 ure. Ob ponedeljkih je galerija zaprta. galerija-bj.si

Oglejte si umetniška dela Tine Dobrajc