Arjan Pregl - Biografija


Rojen 5. julija 1973 v Ljubljani. Leta je 1998 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom profesorice Metke Krašovec in profesorja Bojana Gorenca. Leta 2001 je na isti akademiji zaključil magistrski študij slikarstva pod mentorstvom profesorja Gorenca. Zadnji semester magistrskega študija slikarstva je obiskoval na IUP Indiana University of Pennsylvania (ZDA). Nato je vpisal magistrski študij grafike in ga pod mentorstvom profesorja Lojzeta Logarja končal leta 2004. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, ilustracijo in oblikovanjem. Živi in dela v Ljubljani. V osemnajstih letih ustvarjanja je imel veliko število samostojnih razstav, sodeloval je na številnih skupinskih razstavah in projektih v Evropi, Ameriki in Aziji.

»Umetnostna praksa Arjana Pregla se širi v socialni prostor in pri tem izrablja in kritično reflektira različne medije, ki so ji na voljo. Pregl razmišlja o svoji vlogi v družbi in s svojim delom razvija kritične, politične in odporniške strategije. Na področju slikarstva gradi odprto, notranje protislovno, heteronomno in večplastno strukturo, ki temelji na medsebojni napetosti vizualnih, včasih pa tudi tekstualnih in konceptualnih fragmentov.« Igor Španjol, MSUM (2014)

Izobraževanje

2001-2004 Magisterij iz umetnosti, podiplomski študij grafike, Akademija za likovno umetnost, Ljubljana (prof. Lojze Logar)
1998-2001 Magisterij iz umetnosti, podiplomski študij slikarstva, Akademija za likovno umetnost, Ljubljana (prof. Bojan Gorenc)
1994-1998 Študij slikarstva, Akademija za likovno umetnost, Ljubljana (prof. Metka Krašovec, prof. Bojan Gorenc)